O algach słyszy się zazwyczaj w kontekście dbania o cerę i
profilaktyki przeciwstarzeniowej skóry.
Jednak nie wszyscy wiedzą, że algi można też jeść, bo fantastycznie
oddziałują na nasz organizm od środka i wspomagają odchudzanie w sposób
kompleksowy.
Co wyróżnia algi ?
Przede wszystkim ich wszechstronne działanie. Są źródłem
białka, składników mineralnych ( jodu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, manganu,
cynku krzemu), witamin K,C,E, tych z grupy B; kwasu hialuronowego, kwasu
linolenowego, alginianów, kwasów tłuszczowych, prowitaminy A i wielu, wielu
innych!
Algi usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn, regulują
metabolizm, wzmacniają odporność, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają
leczenie wrzodów żołądka, zapobiegają chorobom nerek, działają antybakteryjnie,
poprawiają wygląd i kondycje włosów, skóry i paznokci; obniżają nadmierną ilość
płynów, wspomagają walkę z otyłością, cellulitem, niedoczynnością tarczycy. Ponadto są używane przy leczeniu bólów
stawowych i obrzęków. A to tylko nieliczne z ich właściwości!
Pomoc w odchudzaniu.
Algi wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz zawierają
związki zmniejszające apetyt. Ponadto pobudzają przemianę materii, regulują
stężenie cukru we krwi, co zapobiega atakom głodu. Poprawiają koncentrację i
wzmacniają nasz organizm. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale algi, ze względu
na wspomaganie odchudzania są dodawane często do produktów typu light. Ważną informacją jest to, że algi
zawierają bardzo dużo błonnika (alginiany), który zapewnia nam dłuższe uczucie
sytości.
Najczęściej dostępne algi to spirulina i chloeralla.
Pierwsza z nich zawiera wysokie stężenia kwasu
gamma-linolenowego oraz białka w ilości ponad 3 razy wyższej niż w mięsie.
Zawiera najwyższe stężenie witaminy B12 spośród roślin, jest bogata w takie
witaminy jak A, B1, B2, K, D, E. Ze względu na obecność dużej ilości chlorofilu
wpływa pozytywnie na florę układu pokarmowego.
Chlorella z kolei, oprócz podstawowych właściwości jakie
posiadają glony, świetnie odtruwa nasz organizm – jak żaden inny związek
oczyszcza nas z metali ciężkich i innego rodzaju toksyn z pomocą kwasu
algininowego. Dzięki temu wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i na
naszą przemianę materii, wspomagając utrzymanie prawidłowej wagi.
Glony w kuchni.
Algi po zebraniu są suszone, mrożone i eksportowane. Aby
spożytkować glony w kuchni należy je najpierw odmoczyć. Można je spożywać same
lub dodawać właściwie do wszystkiego – zup, smażonych i duszonych potraw, ryb,
ryżu, makaronu czy nawet lodów i koktajli. Często jest dodatkiem do herbaty, a
w sklepach możemy znaleźć zwyczajne herbatki już z dodatkiem alg.
Warto wiedzieć, że
tradycyjne sushi jest przygotowywane z dodatkiem właśnie alg nori, które służy do jego zawijania.
Algi znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Aż żal nie
spróbować, jak działają na nasze ciało!
Ja mam zamiar łykać spirulinę :), ponieważ obawiam się, że alg (jako jedzonko) nie byłabym w stanie przełknąć :p.
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwowania:*
http://ciniax03.blogspot.com/