wtorek, 3 września 2013

Glony na talerzu, czyli odchudzanie z pomocą alg.



O algach słyszy się zazwyczaj w kontekście dbania o cerę i profilaktyki przeciwstarzeniowej skóry.  Jednak nie wszyscy wiedzą, że algi można też jeść, bo fantastycznie oddziałują na nasz organizm od środka i wspomagają odchudzanie w sposób kompleksowy.

Co wyróżnia algi ?
Przede wszystkim ich wszechstronne działanie. Są źródłem białka, składników mineralnych ( jodu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, manganu, cynku krzemu), witamin K,C,E, tych z grupy B; kwasu hialuronowego, kwasu linolenowego, alginianów, kwasów tłuszczowych, prowitaminy A i wielu, wielu innych!
Algi usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn, regulują metabolizm, wzmacniają odporność, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają leczenie wrzodów żołądka, zapobiegają chorobom nerek, działają antybakteryjnie, poprawiają wygląd i kondycje włosów, skóry i paznokci; obniżają nadmierną ilość płynów, wspomagają walkę z otyłością, cellulitem, niedoczynnością tarczycy.  Ponadto są używane przy leczeniu bólów stawowych i obrzęków. A to tylko nieliczne z ich właściwości!

Pomoc w odchudzaniu.
Algi wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz zawierają związki zmniejszające apetyt. Ponadto pobudzają przemianę materii, regulują stężenie cukru we krwi, co zapobiega atakom głodu. Poprawiają koncentrację i wzmacniają nasz organizm. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale algi, ze względu na wspomaganie odchudzania są dodawane często do produktów typu light. Ważną informacją jest to, że algi zawierają bardzo dużo błonnika (alginiany), który zapewnia nam dłuższe uczucie sytości.
Najczęściej dostępne algi to spirulina i chloeralla.
Pierwsza z nich zawiera wysokie stężenia kwasu gamma-linolenowego oraz białka w ilości ponad 3 razy wyższej niż w mięsie. Zawiera najwyższe stężenie witaminy B12 spośród roślin, jest bogata w takie witaminy jak A, B1, B2, K, D, E. Ze względu na obecność dużej ilości chlorofilu wpływa pozytywnie na florę układu pokarmowego.
Chlorella z kolei, oprócz podstawowych właściwości jakie posiadają glony, świetnie odtruwa nasz organizm – jak żaden inny związek oczyszcza nas z metali ciężkich i innego rodzaju toksyn z pomocą kwasu algininowego. Dzięki temu wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i na naszą przemianę materii, wspomagając utrzymanie prawidłowej wagi. 

Glony w kuchni.
Algi po zebraniu są suszone, mrożone i eksportowane. Aby spożytkować glony w kuchni należy je najpierw odmoczyć. Można je spożywać same lub dodawać właściwie do wszystkiego – zup, smażonych i duszonych potraw, ryb, ryżu, makaronu czy nawet lodów i koktajli. Często jest dodatkiem do herbaty, a w sklepach możemy znaleźć zwyczajne herbatki już z dodatkiem alg.
 Warto wiedzieć, że tradycyjne sushi jest przygotowywane z dodatkiem właśnie alg nori, które służy do jego zawijania.
Algi znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Aż żal nie spróbować, jak działają na nasze ciało!

1 komentarz:

  1. Ja mam zamiar łykać spirulinę :), ponieważ obawiam się, że alg (jako jedzonko) nie byłabym w stanie przełknąć :p.
    Zapraszam do obserwowania:*
    http://ciniax03.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń