poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Banan i awokado – koktajlowa bomba witamin i minerałów.



Dziś bajecznie prosty przepis na koktajl z banana i awokado – który ze względu na ogromną ilość witamin, minerałów i antyoksydantów fantastycznie wpłynie na nasze samopoczucie, obniży poziom stresu, poprawi kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, porządnie nas nasyci i pozwoli cieszyć się radośnie całym dniem !

A oto parę słów o głównych składnikach tej mieszanki :

Banan - jeden przeciętny o wadze 180 g zawiera w przybliżeniu 162 kcal. Jest źródłem wielu cennych składników, takich jak potas, witamina C oraz witaminy z grupy B, błonnik, magnez, miedź, selen, wapń, fosfor, żelazo i wiele innych. Wspomaga przemianę materii, pobudza naszą odporność, obniża cholesterol, usprawnia działanie układu nerwowego i narządu wzroku, obniża apetyt, a ze względu na obecność dużej ilości cukrów prostych – dodaje nam energii i poprawia nastrój. Potwierdzony naukowo jest fakt, że osoby, które spożywają codziennie jednego banana rzadziej zapadają na choroby serca i naczyń wieńcowych.



Następnie – awokado, które jest źródłem przeogromnej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, co powoduje, że jest dość kaloryczne – porcja tego przysmaku o wadze 100 g to ok 130 – 200 kcal. Ponadto zawiera sporo witamin E, C, K, karotenoidów oraz magnezu, wapnia i potasu. Poprawia nastrój, łagodzi stres a ze względu na wysoka zawartość witaminy E jest polecany osobom mającym kłopoty z płodnością.



Bierzemy się do roboty!

Tak więc potrzebujesz:
- 1 banana,
- 1 awokado ( musi być miękkie, gdyż twarde nie nadaje się do przyrządzenia koktajlu),
- 1 łyżkę miodu dla poprawy smaku,
- około pół szklanki mleka ( może być krowie ale również ryżowe czy migdałowe – w zależności od naszych upodobań),
- około 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego. 

 Banan obieramy i rozdrabniamy; awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, łyżeczką wybieramy miąższ. Następnie owoce wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy miód, mleko  jogurt i blendujemy. 

Gotowy koktajl przelewamy do szklanki i cieszymy się smakiem.

Pamiętajmy – napój jest najbardziej wartościowy zaraz po przygotowaniu. Jeżeli chcemy go zjeść później, powinniśmy przechowywać go w lodówce maksymalnie 24 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz